lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kehityskelpoinen kaveri

Tässä nyt tämä lupaamani erikoispostaus tulee Sissin kehityksestä :) Hiukan venähti odotetusta ajankohdasta, mutta tässä se nyt on. Ensin pientä höpinää tähän alkuun tästä viikosta.

Meillä on ollut täällä nyt superhelteet, joka päivä reilu 25 astetta lämmintä, joten tällä viikolla en ole käynyt kertaakaan ratsastamassa. Samalla Sissi saa viettää ansaittua minilomaa :) Sain toissapäivänä kertomani uuden objektiivin kameraani ja se on aivan SUPER! Ainakin verrattuna alkuperäiseen kitti putkeen! :) Valitettavasti en ole päässyt sitä testaamaan vielä tositoimissa, eli laukkaavan hevosen kuvaamisessa. Kaikki hepat ovat olleet laitumella niin väsyneen näköisiä, että kuvat ovat näyttäneet lähinnä nukahtelevilta hevosilta :D Sissi sai tällä viikolla ihan shampoopesun! Kyllä huomasi, miten tamma nautti pesusta kuumana päivänä :)
Eipä sitten oikein muuta kerrottavaa tästä viikosta, kaikki on mennyt hyvin ja nautitaan molemmat kesähelteistä lomaillen :)



Sissi on ollut nyt omistuksessani tarkalleen kaksi kuukautta ja 3. päivää. Ratsunhommia alettiin opettelemaan enemmän noin 1,5kk sitten. Lähtöpiste oli sellainen, että Sissi osasi mennä ratsun alkeita, eli käyntiä ja ravia, pysäytykset selästä käsin, maastakäsin se osasi hiukan enemmän. Liinassa käynti ja ravi, takaosan väistätykset. Sanotaan että semmonen kiva puskaratsu oli mulle tultuaan :) (ja on sitä yhä edelleen mutta hieman kehittyneempänä) En sano, että Sissi osaisi nyt kaiken, ei lähellekään. Mutta sanon, että se on kehittynyt aivan uskomattoman huimaa vauhtia tässä 1,5kk aikana. Tavoitteeni ei ole kouluttaa siitä mitään kouluratsua eikä minulla edes ole taitoa opettaa sellaista, vaan tarkoitukseni on saada siitä ratsastaessa rennosti kulkeva maastomopo.

Ja ei, en kuvittele olevani mestarikouluttaja. Osaan ja hallitsen itse perusasiat ja yritän niiden avulla auttaa Sissiä ymmärtämään ratsunhommien perusteet. 

Sissin ensimmäinen päivä uudessa kodissa


Sissi oli minulle tultuaan ratsunhommissa hirmu "hätäinen". Sen käynti oli semmoista nopeatempoista touhotusta. Rentoudesta ei ollut tietoakaan. Ravissa sen askeleet olivat kauhean pomppivat ja se oli ravissa hiukan vaikea ratsastaa, koska Sissi ei millään rentoutunut vaan sätkyi ja sytkyili ihan kuin sillä olisi kiire jonnekin. Mentiin pää pilvissä ja kaikki oli jännittävää. Välillä pysähdyttiin kun ei uskallettu mennä kiven vierestä. :) Semmoinen hupsu säpsy tyttö siis ^-^ Laukkaa Sissi ei ymmärtänyt ollenkaan, siis pyynnöstä vaan se pinkaisi aina hurjaan kiitoraviin, josta olikin sitten hirmuinen homma yrittää hiljennellä vauhtia tytön innostuessa. Maastossa mentäessä yksinään se oli melko arka ja puhisi koko matkan ajan. Sitä pelotti kivet ja kannot :D  Se mistä Sississä olen pitänyt alusta alkaen, on sen nöyrä asenne ihmistä kohtaan ja se on myös hyvin anteeksiantavainen ratsastajan virheistä, huolimatta sen suuresta herkkyydestään. Meillä muutenkin Sissin kanssa kemiat kohtaavat hirmu hyvin ja se on kuin minulle luotu hevonen.
Sitten minä päätin, että aletaan hiomaan perusasioita ensin kuntoon.
Aloitettiin siis käynnistä....
Valitettavasti minulla ei ole usein mahdollisuutta ratsastuskuviin, joten tämän postauksen suurin osa kuvista on liinatyöskentelystä.

Käyntiä liinassa

Aloitettiin siis käynnistä harjoitukset. Pyrin siihen, että Sissi alkaisi menemään rennommin ja pyrin saamaan siltä pois ajatusta, että meillä olisi jonnekin kiire. Aloitin harjoitukset maastakäsin liinatyöskentelystä ja sitten kun käynti alkoi liinassa sujumaan, mentiin selästä paljon käyntiharjoituksia. Käytin alkuun liinassa kumichampon apuohjaa. Ratsastuksessa en sitä käyttänyt. Nyt 1,5kk aikana Sissi kulkee paljon rennommin käynnissä, sen käyntinopeutta voi helposti säädellä ja se vaikuttaa tyytyväiseltä ja rennommalta nykyisin käynnissä. Opetin Sissille liinasta käsin ääniavuilla tempon säätelyä ja selästä käsin se on nyt ymmärtänyt asian. Vielä on paljon opettelemista, mutta käynnin kanssa alamme olla hyvällä mallilla :)





Ravia liinassa

Sitten se haastavempi askellaji, ravi. Kun olin saanut maastakäsin käynnin ja sen tempon säätelyn suht hyväksi, aloin opettaa Sissille ravia ja sitä, että ravissakin voi mennä rauhallisesti :) Meillä on ravissa vielä työstettävää, tempoa pystyn jo mukavasti säätelemään, mutta kentällä mentäessä kulmat ja kaarrokset tuottavat vähän haastetta. Niihin olisi kiva ravissa oikoa ja kulkea "väärinpäin". Pääasia tässä raviharjoituksessa on ollut, että olemme löytäneet molemminpuolisen luottamuksen. Enää ei tarvitse sätkyä puoli hevosen mittaa sivulle kun nähdään maassa kivi tai kanto. Paljon on tässäkin vielä hommaa, mutta mukavasti ollaan vauhtiin päästy! :)





Laukkaa liinassa

Sitten se Sissille "ihan uusi askellaji", laukka. Sissi opetteli laukkaamaan liinassa ja ymmärsi sen meidän yhteisestä ääniavusta. Alkuun tuli vain muutaman askeleen laukkoja, sitten viikko viikolta pidempää laukkaa. Nyt voiman kasvaessa laukka on vähän helpompaa jo. Alettiin sitten nostamaan laukkoja maastossa, missä se oli helpointa selästä käsin. Nyt pari viikkoa sitten saatiin ensimmäiset laukannostot kentällä. Laukka kentällä on vielä hiukan vaikeaa sille, mutta tästä on hyvä jatkaa! :)




Varsin kehityskelpoinen kaveri tämä neiti. Harjoittelulla tästä tulee varmasti oikein mukava harraste/puskaratsu, vielä on matkaa paljon ja paljon asioita opeteltavana, mutta uskon että tästä tulee hyvä :) Sissi on minulle tällä hetkellä jo varsin hyvä harrasteratsu, mutta se on kivaa että päästään opettelemaan asioita yhdessä ja huomata harjoittelun tulokset! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti