lauantai 28. marraskuuta 2015

Superketterä poni

Siis en olisi voinut kuvitellakaan miten rivakkaliikkeinen ja pennin päällä suuntaa vaihtava ponini olisikaan! Kun Omppu tuli meille, ensimmäisenä kiinnitin huomiota perusasioihin kuten ihmisen oman tilan kunnioittamiseen, narussa nätisti kulkemiseen, pysähtymiseen, peruuttamiseen ja kaikkeen sellaiseen, mitä nuorelle hevoselle tai ponille täytyy sen ensimmäisten vuosien aikana opettaa. Perusjuttujen hioutuessa päästin neidit usein irtona kentälle ihan vaan juoksemaan. Omppu oli alkuun todella epäröivä ja siitä huomasi kuinka se ihmetteli tilannetta.


Alkuun Ompusta pystyi aistimaan miten se jopa pelkäsi näitä irtojuoksutustilanteita. No kukapa ei nyt hieman pelästyisi kun hullu akka juoksee riimunnaru perässä ja käskee hevosen ja ponin pois luotaan. Sissihän eläytyi aina täysillä ja sitä kautta sitten Omppukin rohkaistui pikkuhiljaa irrottelemaan. Alkuun Omppu otti kovasti Sissistä tukea ja irtojuostessa ne olivatkin kuin majakka ja perävaunu. Sissi edellä ja Omppu perässä. Nykyisin ponineiti oikein innostuu kun sitä käskee hieman pistämään jalalla koreasti. Tämä postaus olkoon kuvien puolesta neidin pomppumoovien esittelyä!



Näissä alkupään kuvissa Omppu on tutustumassa ensimmäistä kertaa irtojuoksutuksen saloihin. Homma meni lähinnä niin ettei Omppu oikein tajunnut jutun juonta joten kiinnitin huomioni Sissin ohjaamiseen sillä perävaunuhan seurasi majakkaansa joten ensikosketus irtojuoksutukseen sujui näinkin. Nopeasti neiti tajusi idean, sillä seuraavilla kerroilla Omppu ei enää niin ollut Sissin perässä vaan ikäänkuin odotti että minä pyytäisin sitäkin jollain tavalla vaihtamaan suuntaa tai tulemaan luokse.

Omppu ei arvannutkaan mitä tuleman pitää vaan juoksi suoraan kentän laidalle ruohoa nyhtämään.
Ja tästä se sitten lähti, lentävä lihapulla valmiina karkuun hullua huitovaa emäntää!





Tässäpä Sissi näyttää oikeita taidonnäytteitään. Luojan kiitos se ei ainakaan vielä ole väläytellyt vielä näitä taitojaan kun selässä on joku. Omppu ei tuona kertana pukitellut tai pomppinut, mutta on ottanut oppia isosiskoltaan, sillä tämmöistä riekkulointia on ollut havaittavissa nykyisin irtona juostessa. Ponikin on tajunnut, että näistä irtojuoksemisistahan täytyy ottaa ilo irti aivan kuin isompi kaverinsakin tekee ;)

Ja näin samaa tahtia...
...majakka ja perävaunu

Pikku kiituri <3 Ikävä kesää!

Näiden kuvien oton jälkeen Omppua onkin tullut useita kertoja irtojuoksutettua. Irtona juokseminen on varsinkin Ompulle hyväksi havaittu tapa purkaa nuoren ponin ylimääräistä energiaa. Neiti on ottanut ilon irti joka kerrasta ja käyttää kyllä koko runkoaan hyväksi täyskäännöksissä ja pukitellessa. Hyvää harjoitusta koordinaatiolle ja noh, pään suht normaalina pitämiseen.

Neiti on ollut välillä sitä mieltä, että omistajan olisi vuoro juosta irtona, Omppu tottakai juoksuttajana.
"Noh, jokos otat akka jalat alles, vasenta kierrosta kiiiitos!"
"No joojoo kunhan vaan pelleilin, mä meen vaan tästä sivusta..."
Huomatkaa tyylilyyli omistaja! :D
Niin puhuinkos jo siitä että irtojuoksutus olisi hyvää harjoitusta koordinaatiokyvylle?
"Ja tästä lähtee...!"

"...ootas mites se Sissi ne jalat laittokaan..."

"...KATO NÄIN!"



Ja väliin otetaan pienet piehtaroinnit
Kunnes taas lähtee!







Kesällä suuren laitumen todella suurena etuna oli juurikin tuo iso tila, jota hevoset pystyivät hyödyntämään. Sissi ja Omppu selkeästi liikkuivat ja ilakoivat paljon enemmän laitumella, koska tilaa oli. Valitettavasti laidunkauden ohi ollessa tallimme hevoset siirtyivät luonnollisestikin pienempiin talvitarhoihin, joissa tällaista tilaa ei ole hyödynnettävissä. Irtojuoksutusta jatkamme siis kentällä. Omppu on poni, joka rakastaa liikkumista. Sen kanssa ollaan pääosin liikutusmuotona pidetty nyt irtona juoksemista, liinatyöskentelyä ollaan opeteltu ja ohjasajon alkeita harjoiteltu. 






Tämä blogi on painottunut lähinnä Sissiin ja sen kanssa touhuiluun, mutta kysymys kuuluukin:

Haluaisitteko jatkossa lukea enemmän myös kuulumisia Ompusta ja sen kanssa touhuiluista?  









2 kommenttia:

  1. Ompun kuulumisia jatkossa ehdottomasti lisää! Ja ihania kuvia :)

    VastaaPoista
  2. Omppua lisää ehdottomasti! Aivan super söpö poni ja mahtavia kuvia, niinkuin aina ennenkin. :D

    VastaaPoista